De ce este necesar sa folosim un cooling pad?

Tehnologia avanseaza cu pasi repezi si tot mai multi dintre noi am renuntat la computer in favoarea laptopului. Din acest motiv, multe laptopuri functioneaza de dimineata pana seara sau chiar pana a doua zi dimineata. Nimic rau pana aici, dar este cunoscut faptul ca sistemul de racire la laptopuuri este semnificativ mai sensibil decat la desktopuri si de aceea va trebui ajutat cu un cooling pad.

Daca va uitati cu atentie pe spatele oricarui laptop, indiferent de generatie, veti observa patru picioruse in cele patru colturi. Acestea au rolul de a distanta laptopul de masa de lucru pentru a permite o buna circulatie a aerului si, implicit, o buna functionare a laptopului.

Toti suntem tentati sa luam laptopul cu noi peste tot: la facultate, la serviciu, in vizite, in vacante, in avion. Din pacate nu peste tot dispunem de un birou sau o masa, caz in care il tinem pe brate. Dar este corect? In randurile de mai jos va invatam cum puteti folosi corect laptopul atunci cand il tineti pe brate ori in pat, cand va jucati ori aplicatiile folosite solicita componentele la capacitatea lor maxima.

Estee conuscut faptul ca in timpul folosirii laptop-ul se incalzeste. Incalzirea nu este o problema, dar supraincalzirea da. Iata care sunt primele semene de supraincalzire:

  • coolerul intern functioneaza continuu sau in cea mai mare parte din timpul de utilizare a laptop-ului la turatie maxima
  • laptopul se inchide in timpul functionarii
  • laptopul se inchide ocazional sau mai ales atunci cand solicitam procesorul sau placa video (ex. jocuri, programe de grafica)
  • aplicatiile se deschid dupa un timp mai mare de asteptare decat in mod obisnuit

Acestea sunt cele mai frecvente semne care ne indica supraincalzirea. Deoarece avem un articol despre sistemul de racire si praful care se acumuleaza in interiorul laptopului, o cauza frecventa care duce la supraincalzirea laptop-ului, vom elimina aceasta varianta.
laptop cooling pad

Cum putem evita supraincalzirea?

Solutia este simpla. Pentru evitarea supraincalzirii si pentru o buna functionare, trebuie sa achizitionam un cooling pad. Acesta arata ca un suport pe care va fi asezat laptopul. Se aseaza sub laptop, se alimenteaza prin USB si ajuta la racirea suplimentara a laptopului.

 

Cum alegem cooling pad-ul potrivit?

In momentul in care va hotarati sa cumparati un cooling pad, trebuie luate in considerare urmatoarele aspecte:

  1. asa cum laptop-urile au diverse marimi: 14”, 15”, 15.6”,17”, la fel si cooling pad-urile suntde dimensiuni diferite
  2. numarul ventilatoarelor: veti intalni modele cu un ventilator, plasat pe centru, sau cu doua ventilatoare plasate pe laterale. Trebuie sa stiti ca indiferent de numarul ventilatoarelor , efectul este acelasi.
  3. nivelul de zgomot: unele cooling pad-uri sunt mai zgomotoase – alegeti unul silentios
  4. materialul de fabricatie: veti gasi cooling pad-uri din aluminiu, metal, plastic. Oricare dintre acestea este bun.

Asadar, cand folositi laptop-ul pe brate, in pat ori va jucati (chiar daca laptop-ul este pe birou), folositi neaparat un cooling pad. Acesta va asigura racirea pe partea inferioara a laptopului, reducand procesul de incalzire a carcasei si, implicit, a componentelor acestuia. De asemene, va recomandam folosirea acestui cooler si dupa ce laptop-ul dumneavoastra a suferit o interventie asupra placii de baza, mai exact un reballing. Eliminand supraincalzirea, veti prelungi viata laptopului dumneavoastra. Daca ar fi sa reducem totul la cateva cuvinte, am putea spune: beneficii mari cu o investitie mica.

Atentie! Chiar daca folosim un cooling pad, o data pe an este necesara o curatare completa a laptopului. Cooling pad-ul nu ajuta sistemul de racire al laptopului daca acesta este acoperit de praf!

Speram ca acest articol sa va fie de folos!

Dell
ASUS
Acer
Toshiba
HP
Samsung
Sony VAIO
MSI
BenQ
Lenovo