Cum intretin bateria laptopului

Putini dintre noi stiu ca la achizitia unui laptop nou, bateria si incarcatorul nu au aceeasi perioada de garantie ca si laptopul in sine. Garantia de 1, 2 sau 3 ani pe care o primim este pentru laptop. Incarcatorul si acumulatorul au o garantie de 6 luni sau 1 an, lucru ce trebuie specificat de vanzator in momentul achizitiei. Garantia redusa pentru cele doua componente se datoreaza faptului ca acestea sunt considerate consumabile.

Deoarece in zilele noastre mobilitatea este foarte importanta, bateria (de laptop, telefon, tableta) are un rol major in viata noastra.

Tot mai des suntem intrebati de catre clientii nostri care sunt metodele de intretinere a bateriei si de aceea , in articolul de mai jos va vom prezenta cateva sfaturi de prelungire a vietii bateriei laptopului dumneavoastra.

Bateriile indiferent de gadget sunt de tipul Litiu-Ion (Li-Ion). Acestea produc aceeasi energie ca si acumulatorii de tip NiMH dar cantaresc cu aproximativ cu 30% mai putin si pot fi incarcate chiar daca nu s-au descarcat de tot. Recomandarea noastra este ca o noua incarcare sa se faca in momentul in care bateria laptopului ajunge la un procent de 5%.

intretinere baterie laptop

Cum formatez bateria unui laptop nou?

Aceasta este intrebarea care ni se pune cel mai des din partea clientilor nostri, iar raspunsul este unul extrem de simplu.

In momentul achizitiei unui laptop nou va recomandam sa incarcati bateria 100% apoi sa folositi laptopul doar pe baterie pana la descarcare. Acest ciclu trebuie urmat de 2-3 ori. Astfel, imprimati in “memoria” bateriei cata sarcina electrica poate sa tina.

Atentie! Nu exagerati cu ciclurile incarcare-descarcare, deoarece bateriile au un numar fix de astfel de incarcari, aproximativ 300.

Pot folosi laptopul conectat permanent la sursa de curent?

Raspunsul la aceasta intrebare este DA. Puteti folosi laptopul alimentat la sursa de curent, dar o data sau de doua ori pe saptamana va recomandam folosirea laptopului doar pe baterie. In momentul in care bateria ajunge la o incarcare de 5% va trebui sa reincarcati bateria. Acesta este un pas foarte important in prelungirea vietii bateriei.

Atentie! Incarcati bateria complet, nu intrerupeti procesul de incarcare!

Cum pastrez bateria laptopului daca nu o folosesc?

In cazul in care nu va deplasati cu laptopul si il folositi acasa, alimentat doar la sursa de curent, incarcati bateria pana la 50% dupa care o puteti depozita intr-un loc racoros. Chiar si in acest caz, recomandam un proces incarcare-descarcare o data pe saptamana.

intretinere-baterie-laptop

Atentie! Sursele de caldura sunt un inamic al bateriilor de gadgeturi.

Deoarece bateria este o componenta scumpa a laptopului necesita o atentie deosebita din partea noastra mai ales daca avem nevoie de mobilitate.

Speram ca acest articol sa va fie de folos in prelungirea vietii bateriei laptopului dumneavoastra.

Dell
ASUS
Acer
Toshiba
HP
Samsung
Sony VAIO
MSI
BenQ
Lenovo