Ce trebuie sa facem cand am varsat lichid pe laptop

Ne-am obisnuit ca dimineata, la cafea, sa citim stirile pe net, sa verificam e-mailul sau sa navigam pe retelele de socializare. Poate chiar servim pranzul sau cina in fata laptopului. Se intampla uneori, din greseala, sa varsam lichid – apa, cafea ori vin sau ceai – pe tastatura laptopului.

Primul pas pe care trebuie sa-l facem este sa incetam imediat folosirea laptopului, chiar daca pe moment el pare sa functioneze normal. Daca o picatura mica de lichid ajunge pe placa de baza, ea poate crea un scurt circuit, ducand la defectarea iremediabila a placii de baza.

Urmatorul pas este sa deconectam laptopul de la orice sursa de current: ii scoatem atat cablul de alimentare, cat si bateria. Acum nu ne ramane decat sa stergem cu o carpa moale surplusul de lichid de pe tastatura, urmand apoi sa intoarcem laptop-ul cu fata in jos pe un propop, cu display-ul departat.

Toti acesti pasi trebuie urmati foarte repede pentru a nu permite lichidului sa patrunda in interiorul laptopului.

lichid-varsat-laptopLichidul varsat pe laptop poate patrunde foarte usor sub tastatura si sa ajunga pe placa de baza. In momentul in care lichidul ajunge pe placa de baza a laptopului, componentele de pe placa se pot oxida (vezi fotografia alaturata) si se poate produce un scurt circuit, in urma caruia se pot arde componetele din zona respectiva sau in cel mai rau caz se poate defecta iremediabil placa de baza. Defectarea componentelor de pe placa de baza nu este obligatoriu sa se produca imediat dupa varsarea lichidului pe laptop. Uneori laptopul poate sa functioneze in parametri normali  ore sau chiar zile. Dupa o perioada insa,  puteti avea surpriza ca laptopul nu mai porneste sau chiar nu se mai alimenteaza cu curent.

De aceea recomandarea service-ului nostru, FIX24, este sa aduceti laptopul pentru o curatare cu solutii speciale. Astfel puteti salva laptopul dumneavoastra. Aceasta curatare se face in aceeasi zi in care aduceti laptopul, reprezentand o prioritate pentru service-ul nostru!

Nu incercati sa uscati tastatura punand o sursa de aer cald spre ea, precum un uscator de par. Este o mare greseala, deoarece orice sursa de aer cald poate dauna foarte tare atat tastaturii la exterior, cat si componentelor de sub tastatura.

Dupa cateva ore, chiar daca aveti impresia ca s-a scurs tot lichidul, nu reporniti laptopul. Va sfatuim sa mergeti la un service profesionist. Acolo, aparatul va fi desfacut si curatat cu produse speciale, de catre un specialist.

Ce se poate intampla dupa curatarea in service a laptopului?

· Cel mai fericit caz este atunci cand totul functioneaza perfect. Lichidul nu a afectat placa de baza, iar tastatura functioneaza in parametri normali.

· Tastatura are la baza o matrice (un fel de placa de baza a tastaturii, daca putem spune asa), componenata care nu poate fi reparata. Aceasta matrice se poate defecta partial si atunci o parte din taste nu mai functioneaza, sau total, caz in care nu mai functioneaza deloc. Rezolvarea problemei inseamna inlocuirea tastaturii cu una noua.

· Placa de baza este afectata si va trebui reparata – in cazul in care lichidul ajunge pe placa de baza, poate cauza un scurt-circuit, facand necesara o interventie asupra placii de baza in service.

 

Speram ca acest articol sa va fie de folos!

Dell
ASUS
Acer
Toshiba
HP
Samsung
Sony VAIO
MSI
BenQ
Lenovo