Service placa video laptop

In articolul de mai jos va vom vorbi despre defectarea si repararea chip-ului video.

Exact ca la computere/desktop-uri, si la laptopuri placa video poate fi integrata pe placa de baza sau poate fi dedicata, ca o componenta separata a laptopului. Majoritatea notebook-urilor au placa video integrata, de aceea ne vom referi in mod special la reparatia lor.

In cazul placilor video onboard, acestea arata ca un chip lipit direct pe placa de baza. Chipul video este raspunzator de imaginea care ne apare pe display. Ca orice alta componenta, si acesta se poate defecta, moment in care laptopul are diverse manifestari:
– se alimenteaza cu curent, porneste, dar nu afiseaza imagine pe ecran
– laptopul porneste, dar afiseaza artefacte (linii, dungi verticale)
– imaginea poate fi descentrata sau lipsita de culori
– iluminare slaba a imaginii pe ecran
– uneori avem imagine, se incarca sistemul de operare, dar imaginea de pe ecran ramane blocata
– laptopul porneste, nu afiseaza imagine si are beep-uri la pornire, exemplificate in filmul de mai jos:

Acestea sunt cele mai des intalnite simptome care ne indica faptul ca placa video este defecta.

Cum putem preveni defectarea placii video?

In 90% din cazuri, principalul vinovat este praful care se aduna in sistemul de racire. Opturarea coolerului (a sistemului de racire) duce la o supraincalzire ce favorizeaza dezlipirea chipsetului de pe placa de baza. Despre efectele negative ale prafului si curatarea laptopului de praf am mai vorbit.

Doar 10% din cazuri au ca vinovat un sistem de racire prost proiectat. Spre exemplu, este cunoscut faptul ca HP Pavilion seriile DV, mai ales dv2000, dv6000, dv9000, dv9500, dv9600, dv9700 si Compaq Presario V3000, V6000 au un mare deficient in ceea ce priveste racirea.

Pentru cei care folosesc laptopul pentru jocuri, recomandarea noastra este sa efectueze o curatare de praf completa o data la 6 luni si sa utilizeze un cooler-pad. Jocurile solicita placa video foarte mult, ceea ce duce la o supraincalzire ce o poate dezlipi de pe placa de baza.

service-placa-video-laptop1

Cum si unde reparam laptopul?

Vestea buna este ca laptopul poate fi reparat! Sunt extrem de putine cazurile in care este afectata si placa de baza, situatie in care nu ramane decat sa inlocuim componenta defecta cu una noua. Reparatia procesorului grafic se face numai intr-un service laptop profesionist, dotat cu tehnologie moderna conform standardelor in vigoare de catre un electronist cu experienta. O astfel de reparatie nu este la indemana oricui. Acest defect se poate remedia prin doua metode: Reflow si Reballing.

Ce inseamna Reflow?

Relow-ul este un proces scurt de topire si apoi lipire. Practic, cu o statie speciala BGA cu infrarosu se incalzeste chipul, caldura va duce la topirea aliajului dintre placa video si placa de baza, permitandu-i sa formeze din nou un aliaj solid si sa adere la circuitele de pe placa de baza. Este recomandat ca doar o singura data sa facem reflow chipului grafic. Daca vom incerca de mai multe ori, este posibil ca placa de baza sa se strice iremediabil. Service-ul nostru nu recomanda aceasta metoda de reparatie!

Ce inseamna Reballing?

Reballing este tot un process de reparatie a chipului grafic. Principiul de prindere al placii video la laptopului este acelasi principiu ca si prinderea procesorului de placa de baza, diferenta fiind ca in loc de pini, cum are procesorul (cand il punem in socket), la placa video avem bilute prin care chip-ul video se lipeste de placa de baza a laptopului. Se foloseste tot o statie BGA cu infrarosu. Spre deosebire de reflow, de data aceasta chipul video va fi dezlipit de pe placa de baza. Apoi, cu ajutorul unei site speciale pentru fiecare model in parte, se inlocuiesc bilutele de pe chipsetul video, bilute ce asigura conectivitatea dintre placa video si placa de baza.

Chiar daca cele doua procedee par simple in descriere, ele necesita multe cunostinte tehnice, experienta in domeniu si nu in ultimul rand dexteritate. Foarte importante sunt materialele si solutiile folosite in procesul de reparatie. Un cost foarte mic al reparatiei nu inseamna o garantie mare. Atentie, deci, carui service incredintati laptopul dumneavoastra!

service placa video laptop

Dell
ASUS
Acer
Toshiba
HP
Samsung
Sony VAIO
MSI
BenQ
Lenovo